Tippek a konyhából az egészségesebb fogakért

„Az vagy, amit megeszel!” Mindenki ismeri ezt a mondást és sokan közmondásnak hiszik.

Az vagy, amit megeszel!”
Mindenki ismeri ezt a mondást és sokan közmondásnak hiszik. Kevesen tudják, hogy először Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) használta az „az vagy amit megeszel” kifejezést a Concerning Spiritualism and Materialism (1863) című könyvében.

A mondás általánosságban is igaz az egész szervezetünk működésére, így az egészséges fogakhoz a helyes táplálkozás is hozzájárul!

Olvasd el a cikkünket, melyben segítünk Neked néhány tippel, hogy egészségesebben étkezz!

Az első konyhai tipp az egészséges fogakért: kalciumban gazdag ételek és italok fogyasztása

Mi is az a kalcium és miért fontos a fogaink szempontjából?

Sokat hallottunk már a kalciumról.

A kalcium egy kémiai elem az elemek periódusos rendszerében. Vegyjele a Ca, protonszáma 20. Puha, könnyű fém, mely az alkáliföldfémek közé tartozik. Ez így elég csúnyának hangzik, ugye?

Viszont nekünk, embereknek, nagy szükségünk van rá, több okból is: a szervezetünknek kalciumra van szüksége a vér keringéséhez, az izmok mozgatásához és a hormonok felszabadításához, illetve a kalciumnak fontos szerepe van a fogak és a csontok egészségének megőrzésében is.

Hogyan tudja pótolni a kalciumot?

A tejtermékekben sok kalcium található, ezért érdemes rendszeresen tejet, joghurtot és sajtokat fogyasztani. Ha a tejtermékekkel szemben előnyben részesítjük a zöldségeket, akkor a spenót, a sóska, a kelkáposzta vagy a brokkoli járulhat hozzá a természetes kalciumpótláshoz. Magas kalciumtartalommal rendelkeznek továbbá az olajos magvak, elsősorban a dió, szezámmag, mandula, mák. A gyümölcsök közül pedig a banánt tudjuk ajánlani ebből a szempontból!

Természetesen ezek esetében is hangsúlyoznunk kell a mértékletességet és a változatosságot, és arra itt is szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy foghúzás után nem szabad tejtermékeket fogyasztani! Hogy még mit nem szabad tenni foghúzás után? Olvasd el a Liget-Dent Fogászat blogcikkét ebben a témában! Ha érdekel, akkor katt ide!

A következő konyhai tipp az egészséges fogakért: a zöldtea fogyasztás előnyei

A zöld tea különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a fogak egészségének megőrzéséhez. A benne található katekinek erős fertőtlenítő és antibakteriális hatással rendelkeznek, ami segít megakadályozni a baktériumok szaporodását a szájüregben. Mi is az a katekin? A katekin a zöld teában is bőségesen megtalálható növényi tápanyag, erős antioxidáns, tehát képes elpusztítani vagy regenerálni a károsodott sejteket, de közben az egészségeseket nem bántja.

A fent már említett fertőtlenítő és antibakteriális hatás eredményeként csökken a fogszuvasodás kockázata és mértéke. Emellett további kutatások szerint a zöld tea segít csökkenteni az ínybetegségek kialakulásának esélyét is, ami a fogvesztés egyik gyakori okozója a felnőtteknél.

A zöld tea rendszeres fogyasztása tehát hatékony módja a megfelelő szájhigiénia fenntartásának. Az ital magas fluoridtartalma is hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, és antibakteriális hatása segít a fogzománc erősítésében.

A zöld tea további előnye a fekete teával szemben, hogy nem színezi el a fogakat.

Még egy tipp az egészséges fogakért: a nyers zöldségek és zöldségek előnyei a fogak szempontjából

A zöldségek és gyümölcsök nagyszerű hatással vannak a fogaink egészségére többféle módon. Először is, rendkívül gazdagok vitaminokban, amelyek hozzájárulnak a szervezetünk, beleértve a szájüregünk, általános egészségéhez. Emellett rágás közben mechanikusan tisztítják a fogak felszínét. Kiemelten hatékonyak ebben a tekintetben olyan zöldségek, mint a zeller, az uborka és a gyökérzöldségek, melyek a rágás során eltávolítják a lepedéket és stimulálják az íny vérkeringését.

A gyümölcsök közül az alma és az eper kiemelkedően hatásosak a fogak egészségére, mivel savtartalmuk fehérítő hatással bír és segítenek a káros baktériumok elleni küzdelemben.

Mit ne fogyasszunk, ha egészséges fogakat szeretnénk? Kerüljük el a cukros ételeket és italokat!

A cukor azoknak a baktériumoknak az elsődleges táplálékforrása a szájban, amelyek a fogak körül élnek. Amikor a baktériumok lebontják a cukrot, savas környezetet hoznak létre, amely károsíthatja a fogzománcot. Először a fogzománc szerkezete válik gyengévé, majd hosszú távon fogszuvasodást okozhat. Fontos megérteni, hogy a cukor nemcsak az édességekben található meg, hanem számos üdítőitalban is. Ezért ajánlott kerülni az ilyen termékek fogyasztását is a fogak egészségének megőrzése érdekében.

Az utolsó tipp az egészséges fogakért: Igyunk kamillateát!

A kamillatea rendkívül előnyös lehet a fogak és a fogíny egészségének támogatásában. A kamilla híres fertőtlenítő tulajdonságairól, amelyek segíthetnek a szájüregben jelen lévő baktériumok elleni küzdelemben.

Ez különösen fontos a fogínygyulladás esetében, mivel a gyulladt íny sokszor a baktériumok jelenlétének eredménye. A kamilla nyugtató hatása is segít enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat, hozzájárulva a fogíny egészségének javításához.

Az optimális eredmények eléréséhez érdemes naponta többször kamillateával öblögetni. Az öblögetés során a kamilla hatóanyagai közvetlenül érintkeznek a szájüreggel, segítve a fertőtlenítést és a gyulladás csökkentését. Emellett a kamillatea finom íze és kellemes illata szintén hozzájárul a szájhigiénia fokozásához.

Ha valaki nem preferálja a kamillateát, a zsályatea is jó alternatíva lehet. A zsályának is hasonlóan fertőtlenítő tulajdonságai vannak, és segíthet a fogínygyulladás enyhítésében. Bármelyik teát is választjuk, fontos rendszerességgel alkalmazni ezeket a természetes megoldásokat a fogak és fogíny egészségének megőrzése érdekében.

Reméljük, hogy ma is sok információval gazdagodtatok!

Cikkünk megírásában pedig köszönjük a szakmai segítséget a LIGET-DENT és a SZÉ-DENT fogászatok szakembereinek!

Támogatott tartalom – Hirdetés (X)